mandag 2. mars 2009

Radiokanalene P1 og P3

P1 og P3 er to veldig forskjellige radiokanaler som er ment for forskjellige lyttere. P1 er en kanal som henvender seg til den eldre befolkningen som er over 30 år, mens P3 henvender seg til de yngre. For å få til dette er det blir det brukt forskjellige virkemidler under sendingene og de er bygd opp på forskjellige måter.
Et veldig kort eksempel er farten og tempoet som blir brukt i programmene. P1 er som sagt ment for den eldre befolkningen, og av den grunn er det et litt saktere tempo på denne kanalen. P3 derimot har et kjappere tempo som er ment for den yngre befolkningen som er vandt til dette. Det spilles mye musikk mellom innsalgene, og det er ofte yngre mennesker man hører på.
P1, også kalt ”Norgeskanalen” fokuserer mye på å informere lytterne om aktuelle begivenheter. Distriktssendingene er også knyttet til denne radiokanalen.
Det er en del forskjeller på musikken i de forskjellige radiokanalene. Musikken i P1 er en del roligere og mer avslappende, mens i P3 spilles det ofte rap og typisk ungdomsmusikk, noe som det ikke spilles noe særlig av i P1. Effektlyder og miljølyder brukes i begge kanalene.
Talen i disse to radiokanalene er også veldig forskjellige. P1 er som sagt en kanal som henvender seg til den eldre befolkningen. For at de eldre menneskene skal ha lyst til å høre på kanalen er det viktig at det ikke er et rotete og masete program, slik er det på P1. P3 derimot er en kanal hvor sendingene går fortere, og i et voksent perspektiv kan den bli kalt litt mer rotete og masete. Sendingene går fort, og det er lite pauser. De som taler har et tempo som er en del kjappere enn det er i P1. Så selv om det er to helt vanlige radiokanaler i Norge, har begge sine særtrekk for å tilfredsstille lyttere i alle aldre.

Ingen kommentarer: