onsdag 26. november 2008

Oppgave: Hva er godt journalistisk stoff?

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=548930

Hvorfor vil folk lese denne nyheten?
denne nyheten handler om at terrorister har angrepet et hotell i India og i følge artikkelen skal mange mennesker ha blitt drept, og det er fortsatt mange som blir holdt som gisler. Selv om dette ikke er i vårt nærmiljø blir vi fortsatt interessert i å lese denne nyheten. En av grunnene er at den er oppsiktsvekkende fordi livet til mange mennesker er i fare. Saken er også aktuell fordi det er noe som skjedde da artikkelen kom ut, og en nordmann oppholdt seg på hotellet da det skjedde og opplevde hendelsen på nært hold. En sentral nyhetskriterie her er konflikten som har skjedd mellom terroristene og ledelsen i landet. Fra terroristenes perspektiv har ledelsen mest sannsynlig undertrygt dem, og de tar igjen ved å angripe et hotell hvor mennesker som er på ferie i landet må lide. Dette gjør landet mer upopulært å reise til, og dette taper ledelsen i landet på.

Oppgaver medietimer onsdag 12 november

NYHET:
http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=522342
Denne hører til i underkategorien referat, med tanke på at artikkelen referer til hva som skjedde under fotballkampen.
Skrevet av Erik Adrian Hansen

FEATURE:
http://www.vgb.no/28410/perma/379937/
Denne hører under feature, og er en blogg. Den består av en ”innvandrers” personlige syn om at nordmenn aldri oppfatter en person som har sine røtter fra et annet land, men er født og oppvokst i Norge ikke er norsk nok. Denne bloggen er en typisk blogg som også klarer å ”provosere” frem en god og saklig debatt hvor ulike personer kan ytre sine meninger.
Skrevet av Martin Sollien

KOMMENTAR

http://www.ostlendingen.no/article/20081112/NYHETER/460370223/-1/RSS

Dette innlegget hører til undersjangeren kronikk. Kronikk er innsendt argumenterende bidrag av en viss lengde – som oftest om en dagsaktuell sak.
Det som gjør at artikkelen oppfyller kravene for kronikk er at en person har sendt inn en argumenterende tekst om at flere personer dør i gangfelt. Saken er dagsaktuell.

Skrevet av Christian Støle Klemetsen

søndag 23. november 2008

LEKSER UKE 48

Artikkel:
Tar for seg dagsaktuelle hendelser, og har en omvendt pyramidestruktur (altså det viktigste først og det minst viktige til slutt.)

Reportasje:
Her har journalisten oppsøkt miljøet det handler om, og formidler observasjoner, inntrykk og stemninger. Reportasjer er utdypende

Intervju:
Det som kjennetegner et intervju er at en person eller en gruppe mennesker spørres ut om et saksforhold/personlig forhold. Det er 4 ulike intervjuer: Enketen, portrettinervju, saksintervju og revolver intervju.

Melding:
Melding er nyheter som kommer fram/formidles gjennom nyhetsbyråer og innholdet i denne sjangeren er faktabasert. Nyhetsbyråene tilbyr seg å sende journalister til aviser som ikke har råd til å sende egne journalister.

Referat:
Referater skal være saklige og fakta baserte. Eksempler på dette er at det blir ofte brukt i fotball.

Notis:
Dette er en notering av en informasjonsrelatert tekst fra en sak.