onsdag 3. september 2008

Kims reklamefilm - "feil pose"

I denne analysen vil jeg vise hvordan reklame brukes for å skape et budskap som når frem til målgruppen. Samtidig vil jeg drøfte hvordan holdninger og verdier i vårt samfunn kommer til uttrykk.

Jeg har tatt for meg en reklamefilm fra Kims som trekker inn hvor lett det er å bli avhenging av en ting, i denne settingen altså potetgull.

Kims gjør reklamen positiv med at de har fått med litt av våre dagligdagse omgivelser, som en vanlig stressende dag i butikken for å handle noe sunt, i dette tilfellet grønnsaker. Det er også positivt at de ikke bare følger ”de perfekte idealene” som perfekt kropp, bra utseende, perfekt leilighet/hus osv. da jeg vil kalle den ene mannen i reklamen en smule kraftig og leiligheten deres nokså kaotisk og rotete. En annen ting jeg ser som positivt, som kanskje noen vil se på som negativt og danne stereotypier om, er at de har trukket inn et homofilt par som gjør reklamen litt annerledes men også litt humoristisk fra mange andre reklamer.

Det som kanskje kan vært litt negativt med reklamen er at det er noen som har et litt negativt syn på homofile og kanskje derfor kritiserer reklamen på grunn av dette, og får et enda mer negativt syn på homofile på grunn av måten de opptrer på i reklamen.

Det konnotative er det budskapet man ikke ser i reklamen, seeren får en ide om hvordan f.eks disse personene er. I denne reklamen kan man bruke de homofile som et eksempel. Man får med en gang et bilde i hodet av at de er veldig forfengelige, litt småhysteriske, har et godt kosthold osv. Ikke alle homofile er slik, men ved å se reklamen tenker man at alle opptrer på denne måten i slike situasjoner. Dette er et godt eksempel på konnotasjoner man får.

Siden Kims er et av Norges mestselgende potetgullmerke og siden de har så mange fine reklamer vil jeg tro at dette gir en positiv virkning på forbrukerne og gjør at de forhåpentligvis, med tanke på produsentene, kjøper mer av disse siden de gjør det så bra.
Og som sagt; ”Ingen Kims, ingen kos”!

http://www.youtube.com/watch?v=rWcI8q1cPoM